Ruhsat Projesi

Yapıya ait ruhsatın alınabilmesi için istenen belgelerden birisi de mimari projedir. Mimari proje, inşaatı yapılacak taşınmazın dış görüntüsü başta olmak üzere, içeride yer alan tasarım ve çevrede yer alan diğer taşınmazlarla olan oranlarının yer aldığı ve bunların tümümün yer aldığı plandır. Ruhsat inşaatın başlaması adına belediye tarafından verilen gerekli izin belgesidir.

 

Yapıya ait ruhsatın alınabilmesi için istenen belgelerden birisi de mimari projedir. Mimari proje, inşaatı yapılacak taşınmazın dış görüntüsü başta olmak üzere, içeride yer alan tasarım ve çevrede yer alan diğer taşınmazlarla olan oranlarının yer aldığı ve bunların tümümün yer aldığı plandır. Mimari plan, kesit, görünüş ve taşınmazın genel tasarımının yer aldığı bu plan, bir mimar tarafından hazırlanır ve adına mimari proje denir.

 

Mimari çizime başlamadan önce mimar gerekli ön incelemeyi yapar, günümüzde bunu genelde masa başında teknolojiyi kullanarak yapıyor olsak da, eski mimarlar yerinde inceleme yapmayı tercih ederler çevrenin dokusunu da göz önünde bulundururlardı. Çünkü her sokağın, her caddenin kendine özgü bir ruhu vardır ve iyi bir mimar tüm bunları gözlemler.

 

Mimari projeyi çizecek olan mimar, yerinde yapacağı inceleme sırasında proje çalışması yapılacak olan arsanın çapa uygunluğunu, kot farklarını, su şebekesini, elektrik, kanalizasyon gibi konularla ilgilenir ve bunların bağlantı yollarını ve durumlarını kontrol eder. Arsanın kuzey yönü tespit edilerek, binanın duruş ve şekli, manzarası konusunda gerekli gözlemleri ve kontrolleri gerçekleştirir. Varsa eğer arsada ağaçların yerlerini belirler, kuyu, havuz ve buna benzer ayrıntıları inceler. Arazinin topoğrafik durumu başta olmak üzere iklim şartlarını da göz önünde bulunduracak şekilde tespitlerde bulunmalıdır.

 

Mimari proje çizimi için gerekli ön çalışmaları tamamlayan mimar, belediyelerin ilgili birimlerinden yapının parsel üzerine nasıl yapılacağını gösteren, örneğin kat adedi, balkonlar, saçak payı, çatının meyil durumu ve ön arka, yanlardan çekilişlerini gösteren belgeyi alır, yani imar durum belgesini çıkarır.

 

Mimar bu çalışmalar sonrasında mesleki birikim ve tecrübesini kullanarak bir avam proje hazırlar. Hazırlanan bu taslak mimari proje çalışması üzerinden ilgili bakanlıklarca ve yerel yönetimlerce belirlenen kriterlere uygun şekilde proje tamamlanır ve kesinleştirilir.

 

Proje Çizimi hizmeti veren TMZ Mimarlık tecrübeli kadrosu ile sizlerle birlikte. Detaylı bilgi için bize ulaşın

 

Ruhsat Projesi sorularınızı cevaplıyoruz